Konstnärer och projekt

konstnär

år

om konstnären

Nisrine Boukhari är en konstnär och forskare.

Hon är medgrundare av AllArtNow tillsammans med curatorn Abir Boukhari och har sin bas i både Wien och Stockholm. I hennes arbete, rör hon sig mellan konst, psykologi och neurovetenskap, och har myntat begreppet Wanderism, ett mentalt tillstånd av att planlöst vara på väg.

nisrineboukhari.com

Nisrine Boukhari, Poetry Prose Drink, Fittja, mat & konst, 2017. Foto: Anneli Bäckman

om vistelsen i residence botkyrka

Konstnären Nisrine Boukhari hade en vistelse i Fittja under ett par månader vårvintern 2017. Hon har deltagit i flera utställningar och program under åren, bland annat: Fittja mat & konst, Warm-Up och Arkivet: resvägar in i framtiden.

What I found interesting in this residency as an artist and is different from other residences I did; that to live in an urban area, in an apartment and without a studio was like telling the artist that you are now part of this place and its people, you are just moved in. It is overwhelming because you suddenly discover that the content is entirely different from what we used to do in most of the other residencies, which many of them are in nature or small villages or even in cities but with studios etc. So what I hoped to do was to present what I was doing as part of life in process as artistic research in a poetic style. That would inform and become later as part of the micro-history of this place, especially that the impact of space is a crucial part of what I am doing all the time. So, Walking, thinking, reading, writing, and reflecting. - Nisrine Boukhari, 2020

arkiv: resvägar in i framtiden

Soliloquy of a Lone Soul
(en ensam själs monolog) (2018)
Video, 15:30 min

Videoverket “Soliloquy of a lone Soul” (en ensam själs monolog) är en poetisk film i fyra delar. Den talar om tidens gång och väver in dröm, verklighet och föreställningar från ett traumatiserat minne. Konstnären gjorde research i Fittja och studerade effekten av att befinna sig i exil och i konstant rörelse. Hur sinnet tar sig an nya platser och skapar en ny arkitektur av känslor och världen runt omkring.

Botkyrka kommuns konstsamling

Nisrine Boukhari
Det osäkra sökandet efter förgångna minnen
Installation med omarbetade böcker (2016)

“Jag går sällan till loppmarknader i Wien, staden som jag för närvarande bor i, men ibland besöker jag bokantikvariaten som säljer gamla böcker. De här butikerna tar en in i världar av förflutna och glömda minnen. Det finns inga ”best sellers” på hyllorna utan de böcker som finns, är oftast förlegade och oattraktiva.

Jag vandrar runt i antikvariaten och tänker på det som finns att återupptäckas. Bland
hyllorna råder ingen specifik ordning eller system utan det känns snarare rörigt och
kaotiskt, vilket passar en person som jag då jag har ett liknande fragmentariskt minne. Jag bläddrar bland berättelser, gamla kartor, poesi och guideböcker som sedan länge är utdaterade. I allt det här fick jag lust att påbörja en liten samling med böcker som andra har förkastat men som kanske kan vara betydelsefulla för mig.

Så vad hittade jag för böcker?

Heliga böcker, erotiska böcker, gamla romaner, böcker om historia och politik, speciellt om andra världskriget; en mörk period som ingen vill minnas.

Jag blev intresserad när jag fann böcker om islams historia, orienalism, Arabvärlden,
världsatlas och även böcker om Syrien. Det blev ett smärtsamt ögonblick då jag insåg att någon hade kasserat mitt land, i form av en bok.“ Nisrine Boukhari, 2016

Installationen ingår i Botkyrka kommuns konstsamling och visades i utställningen Övergångar / Transitions, curatorer: Abir Boukhari & Anneli Bäckman.

Programmet var ett samarbete med AllArtNow.