Konstnärer och projekt

konstnär

år

om konstnären

Muhammad Ali är en konstnär från Syrien, verksam och bosatt i Stockholm.

www.mhd-ali.com

om vistelsen i residence botkyrka

Muhammad Ali var verksam som konstnär i Damaskus tills det att han på grund av kriget tog sig till Sverige år 2016. Han hade en vistelse i Residence Botkyrka under våren och sommaren och har deltagit i ett flertal utställningar och projekt i samarbete med curatorn Abir Boukhari (AllArtNow).

dokumentation

offentlig konst

Växtjägaren / Plant hunter
Riksten (2023)

Offentlig gestaltning vid förskolan, Riksten.

Muhammad Ali, Växtjägaren / Plant hunter, Riksten (2023). Foto: Olena Kryvoruchko

konstsamlingen

I koma / In a Coma
12 omarbetade fotografier (2016)

Konstnären Muhammad Ali kom till Residence Botkyrka i Fittja år 2016 efter att ha levt med kriget under fem år. Fotografierna av hemstaden Damaskus är otydliga och skadade, likt minnet som har lämnat en plats av krig. Verket speglar det första mötet med ett nytt land och att lämna det förflutna bakom sig.

Muhammad har deltagit i flera utställningar och projekt i Botkyrka konsthall, senast genom utställningen och boken ”I am Just a Number” som släpptes genom Labyrint Press. I boken illustreras resan till Europa genom dagboksteckningar. Muhammad har sedan dess ställt ut på Moderna museet (Modernautställningen 2018) och blev nominerad till H.M. Konungens stipendietävling Den tänkande handen som visas på Kungliga Slottet till den 23 juni. Text från utställningen Arkivet – resvägar in i framtiden.

Muhammad Ali, I koma / In a Coma (2016). Botkyrka konsthall, 2019. Foto: Hanna Ukura

labyrint arkiv

I am Just a Number
Labyrint Press (2016)

Under våren 2016 lämnade konstnären, Muhammad Ali, fem år av krig bakom sig och gjorde som många så andra, flydde från Syrien till Europa. När han så småningom lyckades komma i land på en av de Grekiska öarna, skrev en tjänsteman numret ”20” på hans hand. Han var den 20:e personen som hade anlänt den 24:e dagen under årets 2:a månad. Genom en serie dagsboksteckningar illustrerar han upplevelsen av att reduceras från att vara en individ till endast ett nummer.

Dagboksteckningarna ställs ut i Botkyrka konsthall i Tumba (23 september – 22 oktober 2017) och publiceras även i form av en artist’s book: I am Just a Number. Boken finns tillgänglig i Labyrint, arkivet och platsen för artist’s book, som också släpper antologin ”Labyrint (2006-2016)”.