Artists and Projects

about the project

Fittjaköket + FörOrten <3 FITTJAFESTIVALEN
5-7 juni 2015

Under Fittjafestivalen invigs en ny mötesplats för konst, mat och arkitektur i Fittja! Den 5-7 juni bjuder vi in till workshop: komponera din egen Fittjakrydda med Giovanni Naves, kollektiv väggmålning: var med och måla den nya containern, omvandla ett träd till ett instrument, fika och samtala om hur mötesplatsen Fittjaköket + FörOrten kan aktiveras i framtiden, fredagsmys med popcorn-workshop, en gästföreläsning med Cooking Sections live från Jaffa, en utställning om balkongodling (vid Mångkulturellt centrums taverna), konstfotboll och mycket mer.

Fittjaköket + FörOrten öppnar i ett par containrar som omarbetats till kök och projektrum. De är en del av Botkyrka konsthalls program som nu tar form i Fittja tills dess att en ny konsthall finns på plats om några år. Platsens form och innehåll skapas i samarbete med boende, föreningar, skolor, konstnärer, arkitekter, kockar, lokala och inbjudna aktörer. Tillsammans tar vi oss an frågan om vad en konsthall i Fittja kan vara.

Idén om en social plattform med konsten som katalysator har vuxit fram ur Residence Botkyrkas program på Krögarvägen 26. Här har internationella konstnärer, arkitekter och kockar periodvis bott och verkat utifrån platsen Fittja och skapat olika former av konstprojekt tillsammans med boende och föreningsliv. Genom dessa möten har idéer om en framtida mötesplats för konst, mat och arkitektur fötts.

medverkande och program

fredag 5 juni, kl. 15-18
Kollektiv väggmålning: vi målar containerväggen. Workshop Fittjakryddan: komponera din egen kryddblandning tillsammans med Giovanni Naves. Musik Asken: var med och omvandla en gammal ask till ett instrument tillsammans med Julia Adzuki. Fredagsmys: vi poppar popcorn, chillar och laddar upp inför helgen med popcorn-kreationer.

lördag 6 juni, kl. 12-16
Workshop Fittjakryddan: Komponera din egen Fittjakrydda med konstnären/kocken Giovanni Naves. (plats: Fittja äng) Smyckesdesign: vi designar smycken och bjuder in till höstens smycka-utställning i Botkyrka konsthall. Musik Asken: var med och förvandla ett gammalt träd till ett instrument tillsammans med konstnären Julia Adzuki. Grönsaksprogrammet: en balkongutställning på Mångkultrellt centrums taverna.

söndag 7 juni, kl. 12-16
Workshop Fittjakryddan: Komponera din egen Fittjakrydda med konstnären/kocken Giovanni Naves. Kollektiv väggmålning: var med och måla den nya containern! Grönsaksprogrammet: en balkongutställning på Mångkultrellt centrums taverna. Kl. 13 Performance-föreläsning: den Londonbaserade gruppen Cooking Sections deltar genom en live-uppkoppling från Jaffa i Israel med en föreläsning: Talande Apelsinträd / Orange Trees that Talk. Curator: Kelly Tsipni-Kolaza (på engelska).

documentation

Fittjaskolan, KTH Arkitekturskolan, CuratorLab, Konstfack, Botkyrkabyggen och Mångkulturellt centrum.

Med stöd av Gertrude och Ivar Philipsons stiftelse.

back